Immo Lantmeeters nv  |  Kempische Steenweg 89/2 - 3500 Hasselt  |  +32 (0)11 29 12 12  |  Contacteer ons

 

Welke lening past bij u?

Gaat u vastgoed kopen? Dan is de kans groot dat u bij de bank langsgaat om geld te lenen. Maar het aanbod aan hypothecaire kredieten voor vastgoed is groot. Kiest u de juiste leenformule? Dan bespaart u veel geld. Maar hoe weet u welke lening bij u past? Immo Lantmeeters geeft u vijf tips die u helpen om de juiste lening af te sluiten.

1. Ken uw persoonlijke capaciteit


Gaat u naar de bank? Zorg er dan voor dat u heel goed weet wat uw financiële mogelijkheden zijn. Hoe korter de looptijd van uw lening bijvoorbeeld, hoe minder interesten u betaalt. Maar een kortere looptijd betekent ook hogere maandaflossingen. En die moet u kunnen betalen. Kent u uw financiële draagkracht? Dan kunt u gerichter kiezen. Algemeen hanteren banken de regel dat uw maandelijkse afbetaling maximaal een derde van uw nettoloon mag bedragen.


2. Vergeet de rentevoet


Staar u niet blind op de rentevoet die uw bank u aanbiedt. Dat is maar één aspect dat uw schuldenlast beïnvloedt. Wat is de looptijd? Hoe hoog zijn de maandlasten? Krijgt u kortingen? Leent u vast of variabel? En hoe zit het met de schuldsaldoverzekering? Hou altijd goed het totaalpakket voor ogen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen. 
   Geld lenen vastgoed

3. Bezoek meerdere banken


Een bank is een commerciële organisatie die u een product wil verkopen. In dit geval geld. Wanneer u op zoek bent naar een auto, laptop of smartphone, schuimt u het internet af om prijzen en opties te vergelijken. Dus waarom zou u dat niet doen voor uw hypothecaire lening? Ga langs bij verschillende banken en vraag hen om hun beste voorstel. Vergelijk en durf te onderhandelen. Vergeet ook niet dat uw huisbank u niet noodzakelijk de beste lening aanbiedt. Zij hebben u al als klant. Andere banken niet. Die zullen dus waarschijnlijk een extra inspanning doen om u binnen te halen. Meerdere banken bezoeken vraagt tijd en energie, maar het kan u duizenden euro’s besparen.

4. Stel vragen


U sluit niet elke dag een hypothecair krediet af. Dus bent u waarschijnlijk niet helemaal thuis in de terminologie. Stel dus zeker vragen wanneer u iets niet begrijpt. En zorg ervoor dat u van het voorstel dat een bank u doet de gevolgen op korte én lange termijn juist kunt inschatten.

5. Laat u niet misleiden


Banken kennen heel wat trucjes om u meer te doen ‘kopen’. Daar moet u zich van bewust zijn. Uw bank zal bijvoorbeeld de toekenning van uw lening koppelen aan een schuldsaldoverzekering. Die moet u dus afsluiten. Maar een extra verzekering tegen tijdelijk inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid hebt u niet nodig om uw maandaflossingen te kunnen blijven betalen. Want die krijgt u gratis van de Vlaamse overheid. Het enige wat u hoeft te doen is de verzekering Gewaarborgd Wonen aanvragen.

Veel succes!

Bent u op zoek naar een huis of appartement voor u en uw gezin? Ontdek dan het uitgebreide aanbod aan residentiële woningen van Immo Lantmeeters. Hebt u interesse in een van onze panden? Neem dan gerust contact op voor meer informatie.