Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Beleggen in vastgoed: zo begin je eraan!

22/11/2022

Is de beurs je te onzeker en investeer je je spaargeld liever in iets tastbaars om te ontsnappen aan de inflatie? Dan is beleggen in vastgoed een uitstekende investering met instant huurinkomsten en zekerheid op lange termijn … als je de juiste keuzes maakt natuurlijk. We helpen je graag op weg.

Sparen en klassieke investeringsvormen bieden vandaag een weinig interessant rendement. Heel wat mensen gaan daarom voor investeren in vastgoed. Het bezorgt je dankzij de huuropbrengsten niet enkel een direct rendement, het kan je ook beschermen tegen de inflatie omdat je de huur ook kan indexeren. Bovendien stijgt je pand in waarde (elk jaar tussen de 2 en 3,5%) terwijl je hypotheeklast afneemt.

Maar als je voor het eerst aan investeringsvastgoed denkt, dan zit je ongetwijfeld met vragen. We helpen je graag een handje met enkele onmisbare tips.

1. Locatie!

Koop je een pand op een toplocatie, dan is de kans op waardeverlies quasi nihil. Er zullen altijd gegadigden zijn om het te huren of te kopen als je opnieuw wil verkopen. Maar uiteraard zijn deze panden in aankoop vaak ook een stuk prijziger. Grote wijzigingen in de omgeving van het pand kunnen de waarde serieus beïnvloeden, zowel positief als negatief. Weet dus waar je koopt, verken de buurt en informeer je grondig.

2. Doelgroep

Je kan uiteraard investeren in een peperduur appartement of een villa, maar die zijn vaak moeilijker te verhuren en weer te verkopen. Je mikt beter op panden voor jonge gezinnen die voor het eerst gaan huren, jongeren of net ouderen die kleiner willen gaan wonen. Deze markt is veel breder en je vindt sneller klanten dan in het hogere segment.

3. Kwaliteit

Uiteraard is de staat van je appartement of huis ook belangrijk. Bereken op voorhand nauwkeurig de eventuele verbouwingskosten en zorg dat je deze op een redelijke termijn kan recupereren met de huuropbrengsten. Een instapklaar pand is een veilige keuze, dat brengt vanaf de eerste dag rendement op.

4. Financiering

Kansen zijn er altijd op de vastgoedmarkt. Heb je een mooie spaarreserve en ben je dus een ‘cash’ koper, dan kan je snel beslissen en vermijd je bijkomende kosten. Ga je lenen, vergelijk dan verschillende aanbieders en onderzoek alternatieve financieringsvormen, zoals het inzetten van je pensioenspaarfonds.

5. Rationeel beslissen

Je koopt nooit een pand op basis van je emoties, probeer die dus voor een stuk aan de kant te schuiven. Focus op het het potentiële rendement. Meetbare criteria zoals ligging, bezettingsgraad en meerwaardepotentieel zijn relevanter dan of je er zelf in zou willen wonen of niet.

6. Denk aan de kosten

Met deze vijf tips in het achterhoofd kan je een geïnformeerde beslissing maken over het soort pand dat je wil kopen en in welke regio. Maar hoeveel rendement je investering oplevert, hangt ook af van de kosten.

Hou in verband met de aankoop zelf rekening met notariskosten, dossierkosten voor een eventuele lening en ook de daarbijbehorende hypotheekkosten en natuurlijk de registratierechten die je betaalt op de aankoop. Dit alles kan oplopen tot een behoorlijke som die het potentiële rendement kan drukken.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook de eventuele renovatiekosten van het pand dat je koopt. Onderschat die niet en laat je indien nodig bijstaan door een professional om een correcte raming te maken van wat er moet gebeuren en hoeveel dat zal kosten.

Hou daarbij ook rekening met de wettelijke vereisten zoals een elektriciteitsinstallatie die aan de normen moet voldoen of de minimale dakisolatienorm, om maar enkele voorbeelden te noemen. Koop je een appartement, hou dan ook rekening met eventuele terugkerende maandelijkse kosten en of je die al dan niet kan doorrekenen aan je huurder.

7. Intelligent beheer

Vergeet ten slotte ook niet dat je de verhuur van je pand op een georganiseerde en wettelijke manier moet beheren. De benodigde attesten, het opstellen van het huurcontract, de communicatie met de huurder, de eventuele indexering van de huurgelden, opzegtermijnen en de regels daarrond … Zeker bij de verhuur van woningen gelden voor al die zaken wettelijk vastgelegde regels en procedures.

Laat je daarom bijstaan door een verhuurkantoor, of kies op zijn minst voor een tool voor verhuurbeheer. Het kan je potentieel heel wat kopzorgen besparen!

(i.s.m. Immovlan.be)

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.