Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Conformiteitsattest: kwaliteitslabel voor je huurwoning

03/08/2020

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Het is de overheid menens om de kwaliteit van de Vlaamse woningen te verhogen. Zo kunnen gemeenten sinds enkele jaren verplichten dat je bij de verhuur van een woning een conformiteitsattest moet kunnen voorleggen.

Woningcontroleur

Het conformiteitsattest bevestigt dat een bepaalde woning aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsnormen voldoet. Het attest wordt afgeleverd nadat een woningcontroleur de nodige vaststellingen heeft gedaan. Standaard is zo’n attest 10 jaar geldig, maar de gemeenten hebben de mogelijkheid hiervan af te wijken en een kortere geldigheidsduur vast te stellen.

Prijskaartje

En wat met het prijskaartje? De gemeenteraad stelt de vergoeding vast. Het verkrijgen van het attest is in sommige gemeenten gratis, op andere plaatsen wordt een retributie opgelegd. Een bedrag van 62,50 euro voor een zelfstandige woning is daarbij overwegend het maximum.

Checken bij gemeente in kwestie

Ben je van plan te verhuren, dan zal de vastgoedmakelaar controleren of in de gemeente in kwestie al dan niet een bijzonder reglement rond conformiteitsattesten van kracht is. Maar zelfs als er in jouw gemeente geen verplichting geldt, ben je als eigenaar-verhuurder vrij om een conformiteitsattest aan te vragen. Op die manier kan je een positief signaal geven aan de huurders dat je woning voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitseisen.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.