Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Daar is de nieuwe renovatieplicht

09/01/2023

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over (ver)kopen, (ver)huren en het leven in een mede-eigendom.

Wie voortaan van plan is om een energieverslindende woning te kopen, kan daarvoor maar beter het nodige renovatiebudget uittrekken. Sinds 1 januari 2023 geldt een renovatieplicht voor kopers van energieverslindende huizen of appartementen (met een EPC-label E of F). Concreet moet de nieuwe eigenaar de woning binnen de vijf jaar na aankoop energetisch renoveren naar EPC-label D of beter.

1. Niet enkel bij aankoop

De renovatieplicht geldt voor alle overdrachten in volle eigendom én bij het vestigen of overdragen van een recht van erfpacht of opstal.

2. Vijf jaar tijd

De koper heeft vijf jaar de tijd om het vereiste energieniveau te halen. De termijn van vijf jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte. Na die vijf jaar moet de koper een nieuw EPC laten opmaken waaruit blijkt dat het vooropgestelde energielabel is behaald. Op die manier kan men de renovatieplicht controleren.

3. Sanctie

Wie het label niet tijdig behaalt, riskeert een administratieve geldboete van 500 euro tot 200.000 euro. Er wordt dan een nieuwe termijn vastgelegd waarbinnen de verplichting alsnog moet worden nageleefd.

4. Potentiële koper informeren

De verkoper van een energieverslindende woning met label E of F moet in de publiciteit vermelden dat er een renovatieverplichting op het gebouw rust. Ook in het compromis en de authentieke akte zal dit moeten worden vermeld. Op die manier weet de potentiële koper helemaal waar hij aan toe is.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.