1. Mijn huurderprofiel

Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Een woning kopen onder opschortende voorwaarde

16/03/2021

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

De rentes voor het lenen voor de aankoop van een woning liggen vandaag de dag historisch laag. Voor veel mensen is het nog steeds hét moment om op huizenjacht te gaan. Maar wat als je je droomwoning gevonden hebt en je de verkoopovereenkomst al wil ondertekenen, terwijl de financiering ervan nog niet 100% rond is?

Verkrijgen van een lening

Zorg dan dat in de verkoopovereenkomst een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening vermeld staat. Die clausule houdt in dat koper én verkoper hun akkoord nog laten afhangen van het feit of je al dan niet een lening krijgt. Zo zal de opschortende voorwaarde moeten vermelden over welk bedrag het gaat, binnen welke termijn de lening toegekend moet worden, en op welke manier de verkoper ingelicht zal worden of je nu al dan niet een lening hebt gekregen.

Nodige inspanningen leveren

Let wel: eens het compromis getekend is, zal je als koper ook effectief de nodige inspanningen moeten doen om een lening te kunnen krijgen. Zo moet je bijvoorbeeld een leningsaanvraag indienen. Weigert de bank, doe dan zo nodig een ander financieringsvoorstel of wend je tot andere banken.

Opschortende voorwaarde niet vervuld?

De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat je er alles aan gedaan hebt om een lening te bekomen, maar dat je toch overal op een njet stoot. Weet dat de opschortende voorwaarde dan niet wordt vervuld en dat de verkoop als het ware nooit heeft bestaan. Het eerder betaalde voorschot krijg je dan netjes teruggestort.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.