Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Een woning verhuren in 2020? Denk aan dak- en raamisolatie!

07/07/2020

Vanaf 1 januari 2020 moet elke huurwoning in Vlaanderen die vóór 1 januari 2006 aangesloten is op het elektriciteitsnet, voldoen aan de Vlaamse normen voor dak- en raamisolatie. Biedt u een woning te huur aan die niet aan de minimumnormen voldoet? Dan kan uw woning ongeschikt voor verhuur verklaard worden.

Aanvraag naar de geschiktheid

Een goed geïsoleerde woning verhoogt het wooncomfort van uw huurders én doet hun energiefactuur dalen. Huurders hebben daarom almaar meer aandacht voor de epc-score van de woning die ze huren. Om eigenaars aan te moedigen om de huurwoning goed te isoleren, kan een huurder een onderzoek vragen naar de geschiktheid van de huurwoning. Een aanvraag die trouwens ook van overheden en sociale woonorganisaties kan komen.

Strafpunten voor inbreuken

Wordt er een onderzoek aangevraagd? Dan komt een wooninspecteur de woning die u verhuurt, inspecteren. Hij maakt een technisch verslag op en kent strafpunten toe voor zaken die niet conform de regelgeving zijn. Verzamelt u 15 strafpunten? Dan kan de burgemeester de woning ongeschikt verklaren. Als dat gebeurt, wordt de woning opgenomen in de Vlaamse inventarislijst. En dat heeft verstrekkende gevolgen.

990 euro per jaar

Zo mag een woning op de inventarislijst niet verhuurd worden en kan de huidige huurovereenkomst nietig verklaard worden. Als uw huurder op zoek moet naar een andere woning, kunt u de rekening voor zijn verhuizing gepresenteerd krijgen.

U krijgt van de overheid een jaar de tijd om de woning aan te passen aan de regels. Respecteert u die termijn niet? Dan moet u een heffing betalen die tot 990 euro per jaar kan oplopen.

Regels voor dakisolatie

Vanaf 1 januari 2020 gelden er strengere regels voor de dakisolatie van huurwoningen. Die isolatie moet dan minimaal een warmteweerstand hebben van 0,75m² K/W. Dat betekent dat het dak van de woning die u verhuurt – of de zoldervloerisolatie bij een onbewoonde en onverwarmde zolder – een isolatielaag van ongeveer 4 centimeter moet hebben.

De regel geldt voor alle zelfstandige woningen. Kamers en daken met een oppervlakte die kleiner is dan 2 m² zijn vrijgesteld. Voldoet de woning niet aan die norm? Dan krijgt u 15 strafpunten.

En de ramen?

Dubbele beglazing wordt de norm in de nieuwe regelgeving. Tot 31 december 2022 kent de wooninspecteur u 3 strafpunten toe voor een raam met enkele beglazing. Heeft de woning die u verhuurt meerdere ramen met enkele beglazing? Dan krijgt u 9 strafpunten. Vanaf 1 januari wordt dat aantal verhoogt naar respectievelijk 9 en 15 strafpunten.

Bent u op zoek naar een ervaren makelaar om snel en correct uw woning te verhuren? Neem dan gerust contact met ons op.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.