1. Mijn huurderprofiel

Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Geen rookmelders is niet verhuren

11/01/2021

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Ruim een kwart van de woningen in Vlaanderen beschikt nog niet over een rookmelder, las ik onlangs in de krant. Nochtans moeten alle woningen in Vlaanderen sinds 1 januari 2020 verplicht over rookmelders beschikken. De verplichting geldt zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont.

Elke verdieping

Op elke verdieping in elke Vlaamse woning moet minstens één rookmelder hangen. Ook in de kelder of op zolder moet je een rookmelder installeren als zich daar een technische installatie (bijvoorbeeld een verwarmingsketel) bevindt of als je die ruimtes direct kan betreden.

Woning verhuren

Wie een huis, appartement of studentenkamer verhuurt, kan maar beter aan zijn rookmeldersverplichtingen voldoen. Sinds 1 januari zijn nieuwe regels voor woningkwaliteit van kracht in Vlaanderen, die het ontbreken van rookmelders strenger bestraffen. Tot eind 2020 moest je bij een bezoek van de woningcontroleur enkel vrezen voor een opmerking of het weigeren van een conformiteitsattest. Voortaan kan de woning bij het ontbreken van een rookmelder meteen ongeschikt verklaard worden.

Batterijen vervangen

Het is aan de verhuurder om de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.