Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Huis verkocht maar er nog even in willen blijven wonen

31/08/2020

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Woningeigenaars die hun huis verkopen maar toch nog niet onmiddellijk willen verhuizen, het komt in de praktijk meer en meer voor. Bijvoorbeeld omdat hun nieuwe woning enkele maanden later klaar is dan gepland. Kan dat zomaar?

Afspraken op papier zetten

Dit kan zeker, maar koper en verkoper zetten hun afspraken in dat geval maar beter op papier. Neem de afspraken duidelijk op in het compromis en in de notariële akte.

‘Bezetting ter bede’

Belangrijk om te onthouden: we spreken in dit geval over een tijdelijke bezetting door de verkoper en niet van een huur. Want dan gelden de strenge, dwingende regels van woninghuur, terwijl je eigenlijk gewoon een flexibele oplossing wil om een tijdelijke situatie te overbruggen. In vakjargon noemen we zo’n tijdelijke bezetting een ‘bezetting ter bede’.

Vergoeding

Welke vergoeding kan je nu als koper vragen? Soms mag de verkoper zonder vergoeding nog enkele maanden blijven van de koper. Meestal wordt dat verrekend in de aankoopprijs die de koper betaalt. Wat vaker voorkomt, is dat de verkoper een bezettingsvergoeding betaalt voor de maanden die hij nog in zijn verkochte woning blijft wonen.

Afspraken kosten en lasten

Spreek hoe dan ook duidelijk af welke kosten en lasten de verkoper moet blijven betalen in de periode dat hij het huis nog bewoont na verkoop en over wie mogelijke schade moet vergoeden. Nog een laatste tip: leg in de akte vast tegen welke specifieke datum de verkoper de woning ten laatste moet verlaten. Of hoe goede afspraken zoals gewoonlijk goede vrienden maken.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.