1. Mijn huurderprofiel

Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Oké om de sleutels vroeger te overhandigen?

05/07/2020

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

In principe gebeurt de sleuteloverdracht pas bij het verlijden van de notariële akte. Maar wat als de koper de sleutels al eerder wil ontvangen?

Risico's

Als verkoper neem je de nodige risico’s door de sleutels vroeger te geven. Stel dat de koper begint te verbouwen, en de woning half afgebroken achterlaat, nadat blijkt dat hij geen lening krijgt. Of dat het huis in die tussentijd afbrandt? Of dat de kopers het huis na een paar dagen toch niet zo fantastisch meer vinden, en zich terugtrekken?

Sleutelovereenkomst

Ben je bereid om de sleutels iets vroeger te overhandigen, dan kan je bescherming inbouwen door in het compromis een ‘sleutelovereenkomst’ op te nemen. Daarin staat dat de koper de sleutels al krijgt en wat zijn rechten en plichten zijn voordat de notariële akte verlijdt. Zo leg je het best vast dat de koper een brandverzekering afsluit en de nutsvoorzieningen al begint te betalen. Maak ook duidelijke afspraken over wat de koper precies mag doen. Mag hij bijvoorbeeld al schilder- of verbouwingswerken uitvoeren? Daarnaast vermeld je het best duidelijk dat de sleutelovereenkomst niet als een huur kan worden beschouwd.

Plaatsbeschrijving

Om discussies over de staat van de woning te vermijden, is ook een plaatsbeschrijving geen overbodige luxe.

Bewijs opvragen

En nog een laatste tip: vergeet niet om een bewijs van die brandverzekering te vragen, of een bewijs van de bank die stelt dat de financiering mogelijk moet zijn. Op die manier kan je al heel wat risico’s uitsluiten.
Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.