1. Mijn huurderprofiel

Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Verkooprechten meenemen doe je zo

08/02/2021

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Iedereen die een bestaande woning aankoopt, moet daarop verkooprechten (vroeger registratierechten) betalen. Standaard bedraagt het tarief 10%, maar voor de aankoop van een enige eigen woning betaal je slechts 6%. Ruil je je woning in voor een nieuwe gezinswoning, dan kan je de betaalde verkooprechten op de eerste aankoop ‘meenemen’ en aftrekken van de belasting op de jongste aankoop.

Voorwaarden

Uiteraard gelden er wel enkele voorwaarden. Zo moeten zowel de ‘oude’ als de ‘nieuwe’ woning in het Vlaamse Gewest liggen, moet de koper een natuurlijke persoon zijn en moet het om de verkoop van de gezinswoning gaan. Tussen de verkoop van de oude woning en aankoop van de nieuwe woning, in welke volgorde ook, mag niet meer dan twee jaar zitten.

Twee soorten

Er bestaan twee soorten van meeneembaarheid. Verkoop je eerst je vorige woning, dan wordt het bedrag van de verkooprechten verrekend bij aankoop van je nieuwe woning. Als je al een nieuwe woning hebt gekocht en daarna je oude woning verkoopt, dan krijg je de meeneembare verkooprechten achteraf terugbetaald.

Hoeveel maximaal meenemen?

Vroeger kon je maximaal 12.500 euro meenemen, maar dit bedrag werd zopas voor de eerste keer geïndexeerd. Voortaan ligt het plafond op 13.000 euro. Let wel: je kan nooit meer verkooprechten meenemen dan je betaald hebt. Laat je alvast deskundig door een professional informeren over de voorwaarden, zodat je zeker geen kansen laat liggen.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.