Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Waarom moet je na het compromis nog even wachten om de notariële akte te tekenen?

07/09/2020

Een woning kopen is voor veel mensen een spannende stap in hun leven. Een stap waarbij ze ook wat geduld aan de dag moeten leggen. Want tussen het tekenen van de verkoopovereenkomst en het ondertekenen van de notariële akte verlopen al eens enkele maanden. Dat is volkomen normaal, want het notariskantoor doet opzoekingen die ervoor zorgen dat kopers op veilige manier hun droomwoning kopen.

Verkoopovereenkomst versus notariële akte

De verkoopovereenkomst of ‘het compromis’ tekenen is een cruciaal moment. De notaris is gebonden door wat de partijen in de verkoopovereenkomst afspreken. Het is dan ook een misverstand dat de verkoopovereenkomst maar een voorlopig document is en de notariële akte de definitieve overeenkomst. In werkelijkheid vormt de verkoopovereenkomst de basis voor de notariële akte. Laat de verkoopovereenkomst daarom altijd nalezen door een notaris. Het is en blijft een juridisch bindend document. Koop je een huis onderhands aan via de verkoper, dan neem je best het initiatief om de verkoopovereenkomst te laten nalezen door een notaris.

Addertjes onder het gras

Zowel bij het tekenen van de verkoopovereenkomst als bij het tekenen van de akte, is het voor de koper essentieel om geïnformeerd te zijn over zijn toekomstige stek. Sommige zaken kan je als koper niet weten. De veranda aan de woning is voor jou misschien een pluspunt, maar wat als er voor het bouwen van deze veranda nooit een vergunning is verleend? De 18de eeuwse burgerwoning is voor jou een droomhuis, maar valt misschien onder de verplichtingen voor onroerend erfgoed? En wat zegt het attest over de staat van de bodem waarop de woning gebouwd is? Hadden de vorige eigenaars nog schulden? Hoe zit het met de stookolietank en de elektriciteit? Je weet nooit met zekerheid wat je precies koopt tot iemand alles onderzoekt. En dit is nu net wat een notariskantoor voor jou - op juridisch vlak - doet. Het is de belangrijkste taak van de notaris om je volledig te informeren zodat de aankoop op een veilige manier gebeurt en jij met kennis van zaken ondertekent.

Termijnen

Iedere opzoeking gebeurt volgens bepaalde stappen en iedere stap gaat gepaard met een termijn. Het notariskantoor heeft die termijn niet altijd in de hand. Zo moet de notaris al eens wachten op een hypothecair getuigschrift. Gemeenten krijgen dertig dagen de tijd om informatie door te geven aan de notaris, maar in de praktijk kan het langer duren. Begunstigden van een voorkooprecht krijgen twee maanden de tijd om te reageren. Deze termijnen worden niet bepaald door de notaris, maar door de wet. Zolang welbepaalde stappen niet zijn volbracht, kan de akte niet verleden worden. Bovendien mag je niet vergeten dat – parallel aan je verkoopdossier – ook je kredietdossier loopt. Ook de bank moet voldoende tijd krijgen om het dossier te verwerken.

Als koper wil soms zekerheid over de datum waarop je de notariële koopakte kunt tekenen. Logisch, want dan ontvang je de sleutels. De notaris kan de partijen meer duiding geven over deze datum. Bespreek dit op voorhand met je notaris en bekijk wat mogelijk is.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.