Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Woning kopen? Hierop moet je letten

17/05/2021

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Met de lage rentevoeten lijkt het nu of nooit voor wie een woning wil kopen. Stel dat je binnenkort je droomwoning gevonden hebt, waarop moet je dan zoal letten bij de aankoop?

Vakmensen

De administratieve en wettelijke verplichtingen, kortom de hele papierwinkel: het is complexe materie. En het is precies de vastgoedmakelaar die hier heel wat last van je schouders kan nemen. Geef hem of haar je vertrouwen: het beroep van vastgoedmakelaar is strikt gereglementeerd. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars controleert de toegang tot het beroep en ziet erop toe dat iedereen de regels naleeft.

EPC

Vraag bij een eventuele aankoop altijd naar het energieprestatiecertificaat, dat weergeeft hoe energiezuinig of -verslindend de woning is. De verkoper moet dit altijd kunnen voorleggen.

Staat van de woning

Controleer goed de staat van het huis dat je overweegt te kopen. Kijk of de ramen goed sluiten, controleer hoe het zit met de isolatie, … Een kritisch en grondig onderzoek aan de woning vertelt veel over de staat van het huis, maar niet alles.

Ligging

Een factor die je niet uit het oog mag verliezen, is de ligging. Die bepaalt immers voor een stuk de waarde van de woning. En er zijn nog andere belangrijke factoren. Is de woning ‘zonevreemd’? Of ligt ze misschien in overstromingsgebied?

Verkoopovereenkomst

Verlies de administratieve en juridische aspecten niet uit oog. Zo moet bijvoorbeeld elke verkoopovereenkomst aan een resem wettelijke verplichtingen voldoen, die elke koper in worst case veiligstelt. Vandaar het belang dat je een overeenkomst ondertekent die is opgesteld door een erkend vastgoedmakelaar.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.